En kanin har to slags afføring

Appendiks-droppinger (caecotrofen) er vigtige for kaniner

Kaniner er specielle dyr, når det kommer til afføring. De er en art (som mange gnaverarter), der producerer to slags dråber (bæsj). Kaniner har almindelige droppinger og appendiks-droppings (caecotrofen). Normalt ser vi kun de normale droppinger af kaninen, da appendiksspildene spises igen.

At spise appendiks-droppinger kaldes coprophy eller caecotrophy

I tyndtarmen på kaninen absorberes alle næringsstoffer såsom proteiner, vitaminer og mineraler. For at være i stand til at fordøje foderet er der behov for bakterier, som desværre ikke er til stede i tyndtarmen hos kaniner. Disse bakterier er først senere i mave-tarmkanalen, de er i appendiks (ceacum). Efter den første absorption af foderet kan en kanin ikke absorbere næringsstofferne i tarmen, simpelthen fordi de ikke er fordøjet endnu. Bilaget findes efter tyndtarmen. Dette er grunden til, at en kanin først defecerer sine fordøjede næringsstoffer som små bløde, mørke droppinger. Disse droppinger lugter lidt stærkere og sidder ofte sammen som bunker. Appendicitis nøgler spises normalt af kaninen igen. Efter at have spist kommer appendiksnøglerne tilbage i tyndtarmen, og derefter kan denne del af tarmen absorbere alle næringsstoffer. De resterende og ufordøjelige dele af maden defekateres derefter og spises ikke igen. Disse normale droppinger er fastere, større og indeholder fibre fra den spiste vegetation, og det er disse droppinger, du normalt ser liggende.

Utrolig bund ved ikke at spise appendiksspild

Når kaninens rude er mere eller mindre udtværet med klæbrige bæve, er disse næsten altid vedhæng. En kanin kan stoppe med at spise appendiksnøglerne, fordi en forstyrret appendiksflora bliver meget for blød, så kaninen ikke kan spise dem mere, fordi de holder sig til pelsen. En forstyrrelse af tarmfloraen kan forekomme, når der gives for meget kulhydratrig mad, så der spises forholdsmæssigt for lidt hø. Vi kalder ikke denne diarré, men uafsluttede appendiks-droppinger (caecotrofen), fordi de er for klæbrige.

Hvad sker der, når en kanin ikke spiser sine appendiksnøgler mere?

Risikoen for næringsstofmangel er meget reel, når en kanin holder op med at spise appendiksnøglerne. Når alt kommer til alt skal de spises for at absorbere næringsstofferne. Når dette ikke sker, bliver jetkaniner syge på grund af mangel på næringsstoffer og vitaminer.
Om sommeren, især når vejret er godt, vil den klistrede bæge tiltrække fluer. Disse fluer lægger deres æg i kaninens pels, fra disse æg kommer mugger. Når disse kanter klekkes ud på kaninens bagkvarter, vil mågerne alvorligt påvirke kaninen, fordi kanterne lever af kaninernes hud og kød. Hvis du har mistanke om, at der kan være magt, skal du kontakte din dyrlæge og begynde med Beaphar Anti Myiasis . Derudover er det altid godt at holde din kanins rens ren og tør gennem god hygiejne på loftet og dyret.