Øjenproblemer hos hund og kat

Hunde og katte med øjenproblemer

Generelt er øjne på hunde og katte meget sårbare, og de er generelt lettere skadet end andre organer. Øjne kan forårsage klager, når hornhinden er beskadiget, en infektion opstår, men også på grund af funktionsfejl i tårevæskeproduktion eller dræning. Det sidstnævnte kan ses af ejere, fordi der er tåremærker, der løber ned fra øjehjørnerne. De symptomer, vi observerer hos hunde eller katte med øjenproblemer, er meget forskellige og afhænger enormt af årsagen til klagen.

Hvilke symptomer kan du se hos hunde og katte med øjenproblemer

 • Hornhinden er altid følsom over for berøring, men når den er beskadiget eller inficeret, øges følsomheden endnu mere, når den berøres.
 • De lukker øjnene eller blinker overdrevent.
 • Gnid kontinuerligt øjet med benet eller gnid hele hovedet mod noget.
 • Irritation eller infektion får øjet og øjenlågene til at blive røde, nogle gange med hævelse eller en vis blødning, afhængigt af gnider i benene.
 • Når øjet eller miljøet er inficeret, kan der være gulgrønt eller overskyet spildevand.
 • Hos hunde og katte med øjenklager kan dette synes at stige med en stigning i lys, dette kaldes øget lysfølsomhed.
 • Når hornhinden er beskadiget, eller når smerten er alvorlig, ser det ud til, at en uklarhed trækkes over øjet, så lukkes det tredje øjenlåg.
 • Synstab.
 • Når dit kæledyr er ældre, kan øjet blive uklar, så tænk på grå stær.


Med ovenstående symptomer påvirkes normalt kun et af begge øjne. Hvis begge øjne ser ud til at være irriteret, kan der også være en allergisk tilstand eller andre sygdomme.

For hvilke øjenklager er det bedre at ringe til dyrlægen?

Hvis din hund eller kat har øjenproblemer, er det vigtigt at tage dem alvorligt. Skader på øjenlågene eller hornhinden (hornhinden) kan forårsage permanente plager i øjnene, når de forsømmes. Der er flere symptomer, hvor det er nødvendigt at diskutere med din dyrlæge, hvad der er klogt at gøre.
 • Når din hund eller kat holder øjet virkelig tæt, og det virker meget smertefuldt, kan der være skade på overfladen af ​​øjet.
 • Din hund eller kat har kæmpet og kan have haft et hårdt slag på øjet, hvilket resulterede i blødning eller skade.
 • Hunde og katte med mere revne øjenlåg. Også med små tårer, fordi de kan føre til hornhindeklager, når de heles forkert.
 • Når øjet ser ud til at stikke mere end normalt, eller når endda hele øjen / øjenhylsen ser ud til at være kommet ud, så prøv at forhindre, at dit kæledyr sidder på det endnu længere og forhindrer dehydrering ved at fugte øjet med salatolie.
 • Når du ikke kan udelukke, at giftige stoffer eller kemikalier er kommet ind i øjet.


Hvis din hund eller kat har nogen tegn på grå stær, kan du diskutere dette under en konsultation.

Hvad er grå stær?

Når linsen i øjet viser en grad af tilsløring, kaldes dette Cataract. Den medicinske betegnelse for grå stær er grå stær eller linsekatarakt. Normalt er det hunde, hvor der forekommer grå stær, det observeres virkelig mindre hos katte. På grund af linsens uklarhed er det mindre og mindre gennemtrængeligt for lys, hvilket får hundens syn til langsomt at blive dårligere. Når du ser på en hund og ser, at den normale sorte elev begynder at vise en blåhvid tåge, er der grå stær. Især ældre hunde (fra ca. 9 år) kan lide af grå stær, normalt angår dette alderdommen grå stær eller grå grå stær. Når hele linsen er overskyet, kan hunden ikke længere se med det øje. Katarakt er en gradvis proces, hvor hunden vænner sig til, at han ser mindre og mindre og derfor ofte kan klare sig fint.